non

Ruokailua päiväkodissa

Paitsi kouluissa ja kotona, myös päiväkodeissa tulee panostaa hyvien ruokailutottumusten opettamiseen. Päiväkotiruokailulla on paljon ravitsemuksellisia sekä kasvatuksellisia tavoitteita, tukeehan ruokailu pienen lapsen kasvua ja kehitystä – ruoalla on siinä todella suuri rooli. Ilmiselvää on tietenkin, ettei kaikki vastuu ruokatottumusten opettelusta ole päiväkodilla, vaan tarkoitus on korostaa aina kodin, päiväkodin ja alueellisen ruokapalvelun sujuvaa yhteistyötä: tällöin lapsen ruokakasvatus on onnistunutta ja… Read more →

lautasmalli-esimerkki

Onko lautasmalli oikeaoppinen?

Lautasmalli on tuttu varmaan jokaiselle suomalaiselle, sillä sitä on hehkutettu kouluissa sekä työpaikoilla. Lautasmallin avulla henkilö voi koostaa lautasensa oikein. Lautasmallin avulla henkilö saa myös sopivassa suhteessa ravintoaineita sekä energiaa. Lautasmallin perusteena on se, että puolet lautasesta täytetään kasviksilla, joita voivat olla salaatti, erilaiset raasteet sekä lämpimät kasvikset. Neljännes lautasesta täytetään perunalla ja tämän voi korvata myös pastalla, riisillä, mutta… Read more →

fugu

Maailman kalleimmat ruoat

Oletko suuri herkkusuu? Jos tonnikala ja makarooni vierailevat lautasellasi useasti, ei ehkä kannata kokeilla näitä maailman kalleimpia ruokia. Esittelemmekin tänään maailman kalleimpia ruokia! Brittiläinen BBC on listannut maailman kalleimmat ruoka-annokset ja juomat. Yhteistä näille on usein se, että annokset on valmistettu pitkälti tuiki tavallisista raaka-aineista, mutta ruoanlaitosta onkin sitten tehty taidetta. Joissakin tapauksissa lopputulos on siloteltu esimerkiksi kullala. Mutta mikä… Read more →

Ruoka vanhustenhuollossa

Tässä postauksessa kerron mielipiteitäni ruoasta vanhustenhuollossa. Vanhusten hoitopaikkoja on monenlaisia. Suomesta löytyy laitosmaisia vanhainkoteja, jossa ruokalat ovat myös laitosmaisia. Tietenkin nämä laitosmaiset hoitopaikat, ovat isoja ja niissä valmistetaan paljon ruokaa kerralla. On myös olemassa todella mukavia kodinomaisia vanhainkoteja, jossa asustaa vähemmän porukkaa. Siellä on taas saatavilla enemmän kodinomaisesti valmistettua ruokaa, joka laadultaan on hieman parempaa kuin isoissa laitosruokaloissa valmistettu. Onko… Read more →

Kuntaruokailu on monen työntekijän pelastus

Kuntaruokailun piirissä eivät ole ainoastaan vain koulujen oppilaat ja sairaalapotilaat, vaan monet työntekijät nauttivat mielellään niin ikään päivittäisen ruokansa työpaikkansa ruokalassa. Tämä asia säästää monelle aikaa ja vaivaa, kun voi maksua vastaan vain kävellä työpaikan ruokasaliin ja nauttia monipuolisen aterian, joka sisältää tasapainoisesti hiilihydraattia, proteiinia sekä tyydyttynyttä rasvaa. Monipuolisella lounaalla saa niin ikään seurattua päivittäistä lautasmallia, jossa yksi neljäsosa on… Read more →

Ruoka ja hyvinvointi

Ruoka voi olla myös tervehdyttävää sekä voimaannuttavaa ihmiselle. Tähän ei tietenkään hiottu markkinointikoneisto halua ihmisen kiinnittävän huomiota, samaan aikaan kun se markkinoi nopeutta ja kapitalismia ihmisen lautaselle. Kaikki meistä ovat kuulleet siitä miten kootaan terveellinen lautasmalli ja mitä kaikkea siihen kuuluu. Nyt emme kuitenkaan käsittele sitä, vaan haluamme kertoa siitä kuinka ruoka voi parhaimmillaan parantaa jo olemassaolevia sairauksia tai estää… Read more →

sirkka

Hyönteiset – proteiinipommi

Maailmalla on ollut jo jonkin aikaa menossa todellinen hyönteisruokabuumi. Nyt se on vihdoin saapunut myös Suomeen ja yllättävää kyllä muutamiin kouluihin. Kouluissa tämä on kylläkin täysin kokeiluasteella, sillä Eviran täytyy ensin hyväksyä hyönteiset syömäkelpoisiksi elintarvikkeiksi. Yksi kouluista joka on rohkeasti lähtenyt mukaan tähän hyönteiskokeiluun on Kirkkoharjun koulukeskus Kirkkonummella. Pientä varauksellisuutta koulun keittäjillä hyönteisruokaan on, mutta mukaan kokeiluun on kuitenkin lähdetty avoimin… Read more →

Kotimaisuus ennen kaikkea

Kouluruokailu on sellainen asia, josta olemmekin jo täällä blogimme puolella puhuneetkin. Kouluruokailu on meille ainutlaatuinen etu, sillä muualla maailmassa kouluruokailua ei välttämättä edes tunneta. Se ei siis ole itsestäänselvyys vaikka se saattaa joskus siltä tuntuakin. Se on meille suomalaisille siis aihe, josta voimme olla ylpeitä ja tämän vuoksi meidän tulee pitää siitä myös hyvää huolta. Kouluruoka opettaa lapsia arvostamaan suomalaista… Read more →

Suomen parasta kouluruokaa

Suomalainen kouluruokakulttuuri on ihan jopa maailmanlaajuisestikin poikkeuksellinen yhteiskunnan kustantama ja järjestämä etu, jota harvat ennen edes ajattelivat tai arvostivat. Itsekin tunnustan kuuluneeni tähän sakkiin ja muistankin, miten kouluaikoina kouluruoka ei oikein minulle maistunut – paitsi tietenkin niinä torstaina, kun hernesopan jälkiruuaksi oli pannukakkua ja kermavaahtoa ja niinä perjantaina, kun itse sai koota lautaselleen tortillan ainekset. Vasta nyt vanhempana ja ulkomailla… Read more →

macaroni

Yleisin laitosruoka

Yleisin laitoskeittiöissä käytetty raaka-aine on varmaankin perunan ohella pasta. Raaka-aineena pasta on halpa ja todella monipuolinen, joka tekeekin siitä oivallisen valinnan pienen budjetin ruokailuun. Ongelmaksi pastan kohdalla nousee kuitenkin se, että sen ravintoarvot ovat hyvin vähäiset. Pastaruuat täyttävät kyllä hyvin vatsan, mutta niiden terveellisyys onkin sitten toinen juttu. Asiasta käydään aika ajoin keskustelua, mutta on erittäin ymmärrettävää että jos käytössä… Read more →