Kasvissyönti ja laitosruokailu

Suomessa ollaan koko ajan pikku hiljaa menossa enemmän kasvisruokaa suosivaan suuntaan. Kasvissyönnillä, ja etenkin vegaaniuudella on pelkästään hyviä vaikutuksia, niin ympäristölle, eläimille, kuin ihmisillekin. Tulisi myös paljon halvemmaksi, että esimerkiksi kunnallisissa laitoksissa, sairaaloissa, ja kouluissa olisi enemmän kasvisruokaa tarjolla, sillä liha on todella kallista Jokaisella, joka vielä vastustaa kasvisruoan lisäämistä, on yleensä todella heikot argumentit asiaa kohtaan, sillä todellisuus on se, että asiaa vastaan ei oikeasti voi edes löytää paljoa faktaperäisiä argumentteja. Toiset yrittävät väittää, että kasvisruoasta on vaikeaa koota monipuolista ateriaa, toinen väittää, että siitä ei saa kaikkia ravintoaineita, kolmas, että kasvisruoka maistuu pahalta. Näistä yksikään ei voisi olla enempää väärässä. Valtion viralliset, terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittelemät ravitsemussuosituksetkin ovat jo tätä nykyä olemassa kasvissyöjille, ja kaikille kehotetaan jopa vähentämään punaisen lihan syömistä, sillä maailman terveysjärjestö, WHO, on määritellyt punaisen lihan karsinogeeniksi, eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

Kasvisten syönnin lisäämisen taas on todettu muun muassa vähentävän sydän- ja versuonisairauksiin, ruoansulatuselimistön syöpiin, ja moniin muihin tauteihin sairastumisen riskiä. Lisäksi ylipainosta johtuvat ongelmat, ovat myös vähäisempiä kasvissyöjillä ja vegaaneilla. Silloin, kun lapset, esimerkiksi kouluissa ja jo päiväkodeissa saisivat enemmän kasvispainotteista ruokaa syödäkseen, niin heistä ei tulisi samanlaisia lihamyllyjä, kuin mitä nykyiset lapsien vanhemmat, 30 – 50 vuotiaat suomalaiset aikuiset. Heille on koko lapsuusiän syötetty paljon punaista lihaa, kun sitä on ollut tarpeeksi saatavilla, ja se on ehkä heidän lapsuudessaan ollut eräänlainen ylellisyys, siksi, koska heidän vanhempansa ovat mahdollisesti eläneet sodan aikana, jolloin Suomessa ei paljoa lihaa ollut saatavilla. Vasta nyt on havahduttu siihen, miten runsas lihansyönti on alkanut vaikuttaa maapalloon, ja meihin itseemme, suomalaisten kansanterveyteen. Koko maailma on sairastunut, koska lihaa, ja prosessoitua ruokaa, on ollut rajattomasti saatavilla. Tosiasia on myös, että lihaa ei tule pian enää olemaan saatavilla, sillä ihmiset syövät sitä aivan liikaa. Jossain vaiheessa meistä jokaisesta tulee vegaani, sillä lihaa ei yksinkertaisesti tule olemaan tarjolla. Toivon vain, että se ei ole sitten, kun on jo liian myöhäistä. Kun olemme tuhonneet koko maapallon luonnonvarat vain, koska oli pakko saada lihaa, vaikka terveellistä, maistuvaa ruokaa on muutenkin saatavilla yllin kyllin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *