Kotimaisuus ennen kaikkea

Kouluruokailu on sellainen asia, josta olemmekin jo täällä blogimme puolella puhuneetkin. Kouluruokailu on meille ainutlaatuinen etu, sillä muualla maailmassa kouluruokailua ei välttämättä edes tunneta. Se ei siis ole itsestäänselvyys vaikka se saattaa joskus siltä tuntuakin. Se on meille suomalaisille siis aihe, josta voimme olla ylpeitä ja tämän vuoksi meidän tulee pitää siitä myös hyvää huolta. Kouluruoka opettaa lapsia arvostamaan suomalaista ruokakulttuuriaj ja osana on myös paljon terveyttä edistäviä tekijöitä. Tänään kuitenkin haluamme puhua tarkemmin siitä, että kuinka on tärkeää saada juuri sitä omaa kotimaista ruokaa ja tietää, että se on juuri sitä.

kotimainen ruoka

 

Kotimainen ruoka edistää kestävää kehitystä

On tärkeä varmistaa, että koulussa syötävä ruoka on niin sanotusti vastuullisesti tuotettua.  Suomalainen ruoka täyttää aina nämä kriteerit, mikä tekeekin sen loistavaksi vaihtoehdoksi kouluruokailua varten. Vastuullisesti tuotettu tarkoittaa siis sitä, että ruoka on aina jäljitettävissä. Voimme olla varmoja että tuotantotavat sekä ruoan tuottajien työolosuhteet tunnetaan ja niitä valvotaan tarkasti. Joskus kouluissa kuitenkin on nähty tarjottavan esimerkiksi lihaa, jota olisi laitonta edes tuottaa Suomessa. Tämä on monesta syystä väärin, sillä oma maatalous tuotantomme on hyvin edistynyttä ja meidän on mahdollista hankkia sellaista ruokaa, joka täyttää kaikki asetetut korkeat laatuvaatimukset.

On tärkeää tietää mistä ruoka tulee sekä tuottajien olosuhteet. Tutkimuksien mukaan suomalaiset arvostavat paljon enemmän kotimaista ruokaa, koska he pitävät sitä turvallisena kuin ulkomailta tuotu ruoka. Siksi olisikin tärkeää, että ruoan alkuperä näkyisi aina siellä missä sitä tarjotaan kuten kouluissa, sairaaloissa ja vaikkapa työpaikka – ruokailuissa.

Päättäjillä valtuus

Kuntapäättäjillä on mahdollisuus ottaa kantaa ja vaikuttaa hankintoihin kouluruokaa koskien, ja heidän olisi myös hyvä ottaa tämä huomioon. Vaikuttaminen onnistuu kirjaamalla hankintasuunnitelmiin erilaisia laatuvaatimuksia kuten tuoreus, tuotantotapa, turvallisuus sekä lyhyet kuljetusmatkat.

Tunnistaa merkistä

On olemassa erilaisia merkkejä, jotka laitetaan pakkauksien kylkeen merkkinä kotimaisuudesta. Näistä merkeistä voimme tunnistaa, että onko tuote kotimainen. Yksi todella tunnettu merkki on valkoista ja virheää sisältävä joutsenmerkki, joka on varmasti monelle tuttu. Suomalainen ruoka on loistava valinta sillä se on puhtaan ja turvallisen lisäksi myös työpaikka jopa 300 000 suomalaiselle. Niinkuin aiemmin mainitsimme, se on aina vastuullisesti tuotettua ja se kantaa eteenpäin omaa ruokakulttuuriamme. Suomalainen ruoka on myös terveellistä, pohjoismaista ruokavalioita sekä se valmistetaan aina lähellä.