Ruoka vanhustenhuollossa

resthome

Tässä postauksessa kerron mielipiteitäni ruoasta vanhustenhuollossa. Vanhusten hoitopaikkoja on monenlaisia. Suomesta löytyy laitosmaisia vanhainkoteja, jossa ruokalat ovat myös laitosmaisia. Tietenkin nämä laitosmaiset hoitopaikat, ovat isoja ja niissä valmistetaan paljon ruokaa kerralla. On myös olemassa todella mukavia kodinomaisia vanhainkoteja, jossa asustaa vähemmän porukkaa. Siellä on taas saatavilla enemmän kodinomaisesti valmistettua ruokaa, joka laadultaan on hieman parempaa kuin isoissa laitosruokaloissa valmistettu. Onko nämä eroavaisuudet reiluja? Kohdellaanko meille tärkeitä asioita ajaneita vanhuksia oikein?

Itse olen ruokaillut laitosmaisessa vanhainkodissa jonkin aikaa ja oma kokemukseni kyseisestä ruokalasta oli se, että ruoka oli mautonta eikä kovin hyvä laatuista. Onko oikein, että vanhukset joutuvat maksamaan tästä hoitopaikasta sekä ruoastakin ja heille valmistetaan laadultaan huonoa ruokaa? Tottahan on, että vanhusten makuaisti on varmasti vuosien saatossa heikentynyt, mutta kyllä ruoantason silti pitäisi olla kunnollinen.

Muuten kokemukseni laitosmaisessa vanhainkodissa oli ruoan osalta aivan kunnossa. Vanhainkodin asukkaille oli tarjolla monipuolinen valikoima lämpimiä ruokia, heille oli myös tarjolla laaja salaatti sekä leipä valikoima. Huono laatuinen ruoka, joka ei alkuunkaan yltänyt kouluruoan tasolle, pisti vain miettimään, onko tosiaan oikein, että sellaista ruokaa tarjoillaan isolle joukolle vanhuksia.

Toinen kokemukseni on kodinomainen rauhallinen vanhainkoti, jossa yhteen ”ryhmään” kuului vain 12 vanhusta. Heille oli järjestetty omaa yksiötä muistuttavat huoneet, joista löytyi myös wc sekä pesutilat. Näitä huoneita oli niin yksin eläjille sekä pariskunnille. Tunnelma hoitokodissa oli hyvin rauhallinen. Ruokailu kyseisessä paikassa oli järjestetty niin, että keittiöhenkilökunta kokkasivat heille ruoan alusta loppuun. Tällä tavalla huolehdittiin siitä, että vanhainkoti pysyy kodinomaisena ja ruoan laatu korkeana. Vanhuksille oli myös tarjolla tuoreita hedelmiä. Vanhainkodin henkikin oli yleensä ottaen paljon rauhallisempi sekä kotoisampi, kuin aikaisemmin puhumassani laitosmaisessa vanhainkodissa.

Mielestäni olisi vanhustenkin kannalta mukavampi, että he saisivat laadukasta ruokaa, mikä myös auttaisi heitä pysymään terveempinä. On toki hyvää, että ensimmäisessä hoitolaitoksessa ruoka ei ollut pilalle suolattua, sillä suolahan ei kuitenkaan ole korkean verenpaineen omaavalle hyvä asia sillä se nostaa verenpainetta. Pitkällä tähtäimellä liika suola, voi myös aiheuttaa osteoporoosia, munuaissairauksia sekä aivohalvauksen. On ymmärrettävää, että laitoksissa asuu paljon vanhuksia ja ruokaa täytyy valmistaa suurissa määrin, mutta pienillä kohennuksilla, voisi laitosruoankin mainetta saada ylöspäin.