Paitsi kouluissa ja kotona, myös päiväkodeissa tulee panostaa hyvien ruokailutottumusten opettamiseen. Päiväkotiruokailulla on paljon ravitsemuksellisia sekä kasvatuksellisia tavoitteita, tukeehan ruokailu pienen lapsen kasvua ja kehitystä – ruoalla on siinä todella suuri rooli. Ilmiselvää on tietenkin, ettei kaikki vastuu ruokatottumusten opettelusta ole päiväkodilla, vaan tarkoitus on korostaa aina kodin, päiväkodin ja alueellisen ruokapalvelun sujuvaa yhteistyötä: tällöin lapsen ruokakasvatus on onnistunutta ja toimivaa. Päiväkotiruokailu ikäänkuin täydentää kodissa tapahtuvaa ruokailua, tukee sitä ja tuo siihen ehkä uusia ideoitakin.
Suuri osa suomalaisista lapsista viettää joko useampia, tai ainakin joitakin vuosia ennen koulun aloittamista, kunnallisissa ja yksityisissä päiväkodeissa. Päivät voivat olla pitkiä, joten päiväkodeissa onkin tarjolla aamupala, lounas ja välipala. Vuoropäivähoitoa tarvitseville lapsille tarjotaan myös päivällinen ja iltapala.
Kokonaisuudessaan päiväkotiruoka kattaa yleensä jopa kaksi kolmasosaa lapsen päivittäisestä ravinnontarpeesta. Kun ruoka on monipuolista ja maistuvaa, se pitää lapsen vireyttä yllä koko hoitopäivän ajan. Lisäksi se ohjailee lasta tutustumaan ja ennen kaikkea tottumaan vaihtelevaan ja monipuoliseen ruokavalioon. Samalla kun lasta opetetaan syömään terveellistä ja ravitsevaa ruokaa, monesti myös totutellaan uusien makujen maailmaan ja ylipäänsä opetellaan syömistä ja pöytätapoja, joista on suurta hyötyä jatkossa, kun lapsi siirtyy esimerkiksi koulumaailmaan.
Yleensä kunnallisissa päiväkodeissa on hyväksi todettu, kiertävä ruokalista, joka vaihtuu viikoittain. Perhepäivähoidossa ruokalista yleensä laaditaan niin, että se mukailee kunnallisten päiväkotien ruoakalistaa. Ateriat valmistaa tuolloin perhepäivähoitaja. Yleisesti ottaen päiväkodeissa tarjoillaan suomalaista perusruokaa. Taaperot syövät jo samoin kuin terveellisesti ruokaileva aikuinen.
Jos lapsella on erityisruokavalio johtuen esimerkiksi allergioista, vanhempien tulee toimittaa päivähoitoon lääkärin tai ravintoterapeutin todistus, jotta erityisruokavalio voidaan lapselle tarjoilla. Allergisen lapsen ateria on muutoin kuten päivähoidon ruokalistassa on, mutta ruoka-aine-allergiaa aiheuttavat ainesosat puuttuvat. Myös uskonnolliset syyt voivat aiheuttaa sen, että lapselle halutaan erityisruokavalio.
Koska kunnat järjestävät ja suunnittelevat ruokalistat itse, on luonnollista, että päiväkotien ruokatarjonta voi vaihdella suurestikin. Lisäksi tietenkin resurssit vaihtelevat, ja asuinalueen vaatimukset ja tarpeetkin voivat aiheuttaa vaihtelevuutta. Helsingissä esimerkiksi suurimmassa osassa kunnallisia päiväkoteja on tarjolla aivan joka päivälle kasvisruoka, joka sisältää paljon vaihtelevia proteiininlähteitä ja lisäksi ilahduttavan paljon myös luomutuotteita. Tätä ei kuitenkaan ole tarjolla kaikkialla, missä olisikin reilusti parannettavan varaa.