Suomen parasta kouluruokaa

Suomalainen kouluruokakulttuuri on ihan jopa maailmanlaajuisestikin poikkeuksellinen yhteiskunnan kustantama ja järjestämä etu, jota harvat ennen edes ajattelivat tai arvostivat. Itsekin tunnustan kuuluneeni tähän sakkiin ja muistankin, miten kouluaikoina kouluruoka ei oikein minulle maistunut – paitsi tietenkin niinä torstaina, kun hernesopan jälkiruuaksi oli pannukakkua ja kermavaahtoa ja niinä perjantaina, kun itse sai koota lautaselleen tortillan ainekset. Vasta nyt vanhempana ja ulkomailla matkanneena sitä on alkanut arvostamaan ja ymmärtämään, miten huikea apu kouluruokailusta oikein onkaan sekä itse koululaiselle että vanhemmalle. Monissa muissa maissa nimittäin kouluruoka ei ole ilmaista (eikä niinkään myös itse koulunkäynti!), ja vanhemmilla kuluukin rahaa että  aikaa jokapäiväisten tärkeiden lounaiden valmistamiseen.

 

kouluruoka

Valtakunnallinen kouluruokakilpailu Suomessa

Onneksi viime vuosina kouluruokailua ja koulun keittäjiä on alettu arvostamaan monissa paikoissa ja jopa aivan valtakunnallisessa mediassa. Suomessa tarjotaan päivittäin koululounas jopa 900 000 lapselle ja nuorelle ja vuosittain valmistetaan yhteensä jopa 171 miljoonaa ruoka-annosta koululaisille, joten kyseessä on erittäin tärkeä asia ja se on varmastikin lähellä monen perheen, keittäjän ja päättäjän sydäntä.

Valtakunnallinen kouluruokakilpailu onkin nyt järjestettynä kolmatta kertaa vuonna 2016 ja siinä koulukeittöt ottavatkin mittaa paremmuudestaan. Aikaisemmat kilpailut on järjestetty vuosina 2012 ja 2014, eli tätä kilpaa käydään kahden vuoden välein. Kilpailussa suunnitellun ateriakokonaisuuden maksimikustannus aineiden osalta saa olla yhden euron per oppilas. Aikaisempien vuosien finaalireseptit onkin koottu käteväksi reseptipankiksi tänne. Kilpailun tuomaristo koostuu aina koululaisista, opettajista, päättäjistä ja vaikuttajista. Katsotuimpien reseptien joukossa on tällä hetkellä muun muuassa kermainen lohikeitto, kinkkukiusaus, mummon maukas makaronilaatikko ja lasagne, eli reseptejä, joita suomalaisissa kodeissakin tehdään varmaan viikoittain.

 

kouluruoka2

 

Kouluruokakilpailun on tarkoitus kasvattaa kouluruuan ja sen tekijöiden arvostusta sekä löytää uusia suosikkireseptejä kouluruokaan. Kaikki finaalireseptit jaetaan joka ikisen Suomen koulukeittiön vapaaseen käyttöön, ja näin saadaan varmasti kehitettyä myös entistä maukkaampia ja laadukkaampia reseptejä koulukeittiöiden käyttöön. Vuonna 2014 voittajiksi nousi Sipoon Söderkulla Skolanin koulu ja vuonna 2016 voiton vai Kotkan Ruonalan koulu oppilaiden kannustaessa kouluaan Helsingin Messukeskuksessa pidetyssä jännittävässä finaalissa. Tunteikkaan videon vuoden 2016 finaalista voi nähdä täältä.