Hyönteiset – proteiinipommi

hyönteinen

Maailmalla on ollut jo jonkin aikaa menossa todellinen hyönteisruokabuumi. Nyt se on vihdoin saapunut myös Suomeen ja yllättävää kyllä muutamiin kouluihin. Kouluissa tämä on kylläkin täysin kokeiluasteella, sillä Eviran täytyy ensin hyväksyä hyönteiset syömäkelpoisiksi elintarvikkeiksi.

Yksi kouluista joka on rohkeasti lähtenyt mukaan tähän hyönteiskokeiluun on Kirkkoharjun koulukeskus Kirkkonummella. Pientä varauksellisuutta koulun keittäjillä hyönteisruokaan on, mutta mukaan kokeiluun on kuitenkin lähdetty avoimin mielin.

Kouluruokailun ammattilaiset ovat kuitenkin sitä mieltä että vaikka lupa Eviralta saataisiinkin pian, menee hyönteisten kouluruokailuun tulemiseen vielä pitempi tovi. Nuoret tosin ovat halukkaita kokeilemaan kaikkea uutta myös ruokailun saralla huomattavasti helpommin kuin vanhemmat ihmiset.

Hyönteiset ovat Suomessa päässeet jo keittokirjoihinkin, kun keväällä ilmestyi kaksi hieman erikoisempaa opusta kaikille innokkaille kokkailijoille. Nyt siis kokeilunhaluisimmat voivart mennä kyselemään kirjakaupoista joko Topi Kaireniuksen Hyönteiskokki kirjaa tai vaihtoehtoisesti Lena Huldenin Minikarjaa-hyönteiset ruokana kirjaa.

Hyönteisiä voisi ammattilaisten mukaan käyttää kouluruokailussa samalla tapaa kuin vaikkapa jauhelihaa, eli makarooni-, kaali-tai perunalaatikon lisukkeena. Niistä voi tehdä myös maittavan lasagnen tai korvaavan ruuan esimerkiksi kananugettien tai kalapuikkojen tilalle. Kaiken lisäksi hyönteiset ovat huomattavasti terveellisempää ravintoa kuin prosessoidut lihatuotteet, kuten makkarat, nugetit tai esimerkiksi valmislihapullat.

Erilaiset hyönteiset ovat myös proteiinipitoisuudeltaa todella korkeita, joten ne ovatkin aivan loistavaa ravintoa lapsille ja nuorille joiden kasvu on edelleen kesken.