Kasvikset ja hedelmät laitosruokailussa

ruokapyrtsi

 

Tänään päätimme puhua hieman kasviksista ja hedelmistä, sekä siitä, mikä niiden osuus laitosruoassa on. Kasvikunnan tuotteet tulisi ruokapyramidin mukaisessa ruokavaliossa, uusimpien ravitsemussuositusten mukaan olla eniten kaikista ruokaryhmistä käytettävä osio. Laitosruoassa näin ei kuitenkaan ole, vaikka ruoan kouluissa, sairaaloissa ja päiväkodeissa pitäisi nimenomaan olla eniten ravitsemussuositusten mukaista.

Aterialla saattaa olla porkkanaraastetta, tai vihreää salaattia tarjolla pääruoan lisänä, jota tulisi lautasmallin mukaisesti ottaa noin puoli lautasellista. Harva niin kuitenkaan tekee. Siihen syynä voi olla esimeksi se, että laitosruokailussa kasvislisäkkeeseen ei ole paljoakaan panostettu. Moni ei pidä kasviksia pahanmakuisina, mutta huonosti valmistettuna mikä tahansa ruoka on pahaa. Jos kasviksia syödään pelkiltään, esimerkiksi juuri porkkanaraastetta tai kaaliraastetta, on se todella kuivaa, eikä monenkaan tule otettua kasviksia lautaselle tarpeeksi. Hedelmiä esimerkiksi useimmissa kouluissa ei ole lainkaan tarjolla. Jos on, niin hyvin vähän. On totta, että hedelmät ovat Suomessa melko kalliita, joten niiden hankkiminen kouluihin nostaisi kouluruokailun kustannuksia. Ehkä tässä tilanteessa olisi kuitenkin hyvä miettiä, kuinka paljon hedelmien ja kasvisten syöminen parantaisi terveyttämme. Se, että lapset oppisivat esimerkiksi koulussa syömään enemmän kasviksia, kun ne maistuisivat paremmalta, ja myös hedelmiä olisi tarjolla, olisi monella tapaa edullista kaikille. Joissakin perheissä ei kotona syödä kovin terveellisesti kotona, eikä kasviksia ja hedelmiä ole usein tarjolla. Sen vuoksi olisi erittäin hyödyllistä, että kouluissa olisi tarjolla hyvä valikoima kasvikunnan tuotteita.