Kuntaruokailu on monen työntekijän pelastus

Lounas on tärkeä osa ateriaa.

Kuntaruokailun piirissä eivät ole ainoastaan vain koulujen oppilaat ja sairaalapotilaat, vaan monet työntekijät nauttivat mielellään niin ikään päivittäisen ruokansa työpaikkansa ruokalassa. Tämä asia säästää monelle aikaa ja vaivaa, kun voi maksua vastaan vain kävellä työpaikan ruokasaliin ja nauttia monipuolisen aterian, joka sisältää tasapainoisesti hiilihydraattia, proteiinia sekä tyydyttynyttä rasvaa. Monipuolisella lounaalla saa niin ikään seurattua päivittäistä lautasmallia, jossa yksi neljäsosa on lihaa, yksi neljäsosa hiilihydraateista koostuvaa lisuketta ja puolet salaattia.

Opettajat ovat menettäneet ateriaetuja

Kuntaruokailu on kouluissa kokenut työntekijöiden suhteen suuria rakenneuudestuksia hiljattain. Viimeisten vuosien aikana joillain paikkakunnilla on tapahtunut muutoksia, sillä opettajien perinteisiä ateriaetuja on poistettu. Termi tunnettiin aiemmin nimellä valvonta-ateria, josta maksettiin ainoastaan veroa kyseisestä edusta. Se on ollut aiemmin käytössä, jotta he valvovat oppilaiden käyttäytymistä ja seuraavat yleistä toimintaa.

Muutos on johtanut myös siihen, että opettajat syövät yhä lisääntyvissä määrin omia eväitään, sillä tällä tavalla he välttyvät kouluruuasta maksamisesta. Ruokalassa syöty ateria on silti ravintolassa nautittua annosta edullisempi, sillä he maksavat yleensä lounaasta vain muutamia euroja.

Sairaanhoitajat syövät usein kiireessä

Lähipiirimme alalla työskentelevät työntekijät ovat kertoneet, että kiireiden johdosta lounaan joutuu syömään kiireessä. Tämän asian johdosta ei lounaalle jää juurikaan aikaa, joten se täytyy syödä kiireessä. Sairaaloissa voi lähes poikkeuksetta ostaa annoksen potilaille tarjottavasta lounaasta tai illallisesta, minkä ansiosta kiireisen hoitajan ei tarvitse kiikuttaa annoksia kotoa saakka.

Valmiina tarjoiltava ateria on suuri etu, sillä sen johdosta ei yksittäisen työntekijän tarvitse odottaa ruokalajin lämpiämistä tai huolehtia muista käytännön asioista. Ikävämpi puoli on, että mahdollisen yllättävän tilanteen aikana ruokailuhetki voi jäädä kesken. Tällaisissa tilanteissa ehtii maukas ateria jäähtyä, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi makuelämyksen muuttumista.