Laitosruokailu ulkopuolisen silmiin

Kangasalan Kaivannossa sijaitsee vastaanottokeskus, johon viime vuoden loppupuolella saapui turvapaikanhakijoita. Heille tarjottiin tietenkin supisuomalaista laitosruokaa, joka ymmärrettävästi poikkesi hyvinkin paljon siitä, mihin Irakista saapuneet pakolaiset olivat kotimaassaan tottuneet. Itse asiassa tilanne kärjistyi siihen, että he järjestivät pienimuotoisen mielenosoituksen ruoan laadun takia, sillä heidän mielestään sen makua tulisi voida parantaa. Kaivannossa ei kuitenkaan jääty tuleen makaamaan, vaan vastaanottokeskus päätti ottaa turvapaikanhakijat mukaan ruoan valmistukseen, jotta lopputulos miellyttäisi kaikkia; rauha keskuksessa säilyisi, yhteistyö molempien tahojen välillä toimisi ja asukkaat saisivat omaan makuunsa sopivaa ruokaa!

laitosruoka

Vaikka me olemme kaikki täällä laitosruoan ystäviä, on silti mielenkiintoista nähdä, miten eri tavalla eri kulttuurista saapuva ihminen näkee suomalaisen laitoksissa tarjottavan ruoan. Me pidämme kiinni terveellisyydestä, mikä tarkoittaa sitä että mausta saatetaan tinkiä joskus liikaakin ja ehkä eteläisemmissä maissa asiat nähdään toisin.

Mausteitahan me suomalaiset emme juuri käytä, suola ja pippuri taitavat olla lähinnä käytössä ainakin laitosruoassa. Muissa maissa mausteita lisätään ruokaan melkeinpä liikaakin. Toki kyseessä on makuasia, kirjaimellisesti. Halusin vain kuitenkin kirjoittaa mietteitäni kulttuurien kohtaamisesta laitosruokailun yhteydessä.