Laitosruokailusta yleisiä mielipiteitä

Keräännyimme tässä taannoin yhteen blogia pitävien ystävysten kesken ja siitä juontuukin tämän ensimmäisen uutisen aihe! Keskustelimme kiivaasti Suomen kuntien laitosruokailun tasosta ja niinhän siinä kävi kuten olettaa voi: jokaisella oli enemmän tai vähemmän eriäviä mielipiteitä asiasta. Koska olemme kuitenkin yksityishenkilöitä, kokemuksemme olivat henkilökohtaisia ja lähinnä juuri kouluruokailun ja sairaalaruokailun tiimoilta.

 

Kuntien tarjoama laitosruokailu

 

annos

Millä tolalla kuntaruokailu sitten on tänä päivänä? Muutosta on viime vuosikymmenien aikana toki tapahtunut, liekö tämä sitten tulosta ihmisten vaikuttamisesta vaiko yleisesti esimerkiksi terveellisen ruokavalion huomioimisen lisääntymisen tärkeydestä. Mainioita esimerkkejä saadaan nimenomaan kouluissa annetusta ruoasta. Kun katsotaan esimerkiksi Pirkkalan Kunnan ruokalistaa, on helppo nähdä, että kunnan tarjoama ruokavalio on hyvin kasvispainotteinen, mutta lihaa tarjotaan silti melkeinpä joka annoksella: Riisi ja broilerkastike, peruna ja jauhelihapihvit ja kirjolohimureke ovat ehkä tuttuja itse kullekin jo vuosien takaa, mutta ne pitävät pintansa edelleen 2000-luvun ruokalistallakin. Tämä ei kuitenkaan kuulosta hullummalta, joten voidaan olettaa kuntaruokailun olevan suositusten mukaista tällä hetkellä ainakin paperilla. Entäpä sitten, kun oikeasti laitoksella ollessa istahtaa ruokapöytään, miltä tarjonta siloin vaikuttaa? Yksi blogin tekijöistä on itse asiassa 16-vuotias lukiolainen, joka tykkää jakaa kokemuksiaan niin koulujen ja sairaalalaitosten ruokailuista. Hänen mukaansa taso saattaa vaihdella hyvinkin paljon. Koulussa hän muistaa, että ruoka olisi ollut erinomaista, mutta se oli myös kiireisimpinä päivinä saattanut loppua kesken! Tämä on varsin hälyttävää, kun ajatellaan, että koululaisen tulisi kuitenkin päivän aikana saada riittävästi ravitsevaa ruokaa. Turun Sanomat tiedotti samanlaisesta tapauksesta, ehkä tämä onkin sitten yleistä Suomen kouluissa.

Entäpä sitten sairaaloiden ruokalat? Tietysti tulee ottaa huomioon potilaiden omat allergiat sekä rajoitukset, ovathan he sairauksista tai loukkaantumisista kärsiviä ihmisiä. Meidän kokemuksemme mukaan sairaalaruoka on usein hyvinkin mautonta, mutta siihen huonot puolet jäävätkin. Ruoka on aina ollut ravitsevaa ja erityisruokavalioita noudattavat ihmiset ovat aina saaneet haluamansa annokset. Joten pelkkiä kehuja sairaaloiden ruoalle!

 

Tässäpä siis vähän mietteitämme, jotka syntyivät keskusteluistamme tuona iltana.