Oletko suuri herkkusuu? Jos tonnikala ja makarooni vierailevat lautasellasi useasti, ei ehkä kannata kokeilla näitä maailman kalleimpia ruokia. Esittelemmekin tänään maailman kalleimpia ruokia!
Brittiläinen BBC on listannut maailman kalleimmat ruoka-annokset ja juomat. Yhteistä näille on usein se, että annokset on valmistettu pitkälti tuiki tavallisista raaka-aineista, mutta ruoanlaitosta onkin sitten tehty taidetta. Joissakin tapauksissa lopputulos on siloteltu esimerkiksi kullala.
Mutta mikä ajaa ihmiset maksamaan itsensä kipeiksi jostakin, jonka hotkaisee suuhunsa hetkessä? Yksi syy saattaa olla tällaisen ruoan nauttiminen sinällään. Louisianalainen ravintoloitsija Katy Casbarian väittää, että kyse ei ole yleensä rahasta, vaan siitä, että saa juhlia elämänsä virstanpylväitä ainutlaatuisella ja ikimuistoisella tavalla. Se voi olla esimerkiksi kosinta maailman kalleimman jälkiruoan kanssa tai makuhermojen haastaminen harvinaisella ainesosalla syntymäpäiväjuhlissa. Tavallisella pulliaisella on harvemmin varaa tällaisiin makunautintoihin ja yksikin näistä aterioista voi tehdä suuren loven lompakkoon — mutta ainakin illallinen tulee olemaan ikimuistoinen. Olipa asia niin tai näin, jos sinulla ei ole varaa tällaiseen makunautintoon vielä, voi rahapussia kartuttaa esimerkiksi pelaamalla casinoilla. Casinoilla pelaamisessa on se hyvä puoli, että pienillä summilla voi voittaa suuria potteja, esimerkiksi jättipottipeleissä. Tämän jälkeen ei varmasti ole kovinkaan suuri matti kukkarossa ja pääset nauttimaan näistä ylellisistä herkuista. Jos casinoista ei ole kovasti kokemusta, voi vierailla esimerkiksi http://www.casinopelaaja-opas.com/ -sivustolla, josta löydät hetken kuumimmat casinot ja voit toteuttaa suuren unelmasi jonkun näistä ruokalajien syömisestä. Casinoita kuten kulinaristisia elämyksiä on moneen lähtöön, joten kannattaa valita huolella oma pelipaikka, ihan kuten illallisen yhteydessä viini. Tarvitsipa kukkarosi täytettä taikka ei, Keittiömestari Angelito Araneta JR on todennut viisaasti BBC:lle, että ”elämää ei voi mitata vain rahalla, sitä mitataan kyvyllä kuluttaa aikaa mielekkäällä tavalla. Suurin osa asiakkaistamme kuuluu tähän yhteen prosenttiin. He tietävät mitä hyvä elämä on.”
Kymmenen kalleinta ruokaa
Jasper Mirabile loi 21 000 euroa maksavan kultaisen cannoli -jälkiruokaleivonnaisen. Lisätäkseen sen houkuttelevuutta pakettiin kuuluu myös italialainen timanttikaulakoru ja pullo vuoden 1999 Louis Roederer Cristal -samppanjaa.
Professori Mark Postin laboratoriossa kasvattamasta lihasta uutisoitiin muutama kuukausi sitten. Nyt sitä saa pihvinä, jonka hinta on noin 267 000 euroa. Tällä summalla lautaselle tupsahtaa myös kylkeen hampurilaissämpylä. Tämä on varmasti maailman kallein purilainen!
Maailman kallein nuudeliannos maksaa edellisiin verrattuna vain suhteellisen vähän: 90 euroa. Mutta sen reseptiä ja aineksi onkin kehitelty 25 vuotta ja annos siältää yli 20 aineosaa. Annosta saa vain tokiolaisesta ravintolasta.
Paolo di Verachin janojuoma saa kiristelemään hampaita: miltäpä kuulostaisi sammuttaa jano yli 48 000 euroa maksavalla vesipullolla? Se on monelle yli vuoden palkka. Vesipullon sisältö on kerätty Fidzisaarilta ja islantilaisilta jäätiköiltä. Juomaan on siroteltu viisi grammaa kultapölyä. Myös pullo on 24 kranaatin kultaa, ja sen muoto perustuu italialaisen kuvanveistejä Amedeo Modiglianin teokseen.
New Orleansissa sijaitsevassa ravintolassa voi kosia siippaansa ikimuistoisella tavalla – ja hyvin kalliiilla. Tarjolla on noin 3,2 miljoonaa euroa maksava mansikka-annos, johon kokonaisuuteen tosin sisältyy 7,09 karaatin vaaleanpunainen timanttisormus. Ilman sormusta annos maksaa vain noin 6,50 euroa.
Maailman kallein sushilohirulla maksaa noin 1600 euroa ja sitä tarjoillaan Filippiineillä. Annos on nimittäin koristeltu 12 helmellä ja neljällä 0,2 karaatin timantilla.
Kaikenlaiset piiraat maistuvat briteille. Lancasterilaisessa ravintolassa tällaiseen piiraanpalaan saa kulumaan noin 1400 euroa. Siinä on muun muassa harvinaisia kiinalaisia tuoksuvalmusta-sieniä. Näitä sieniä on kerätty myös Suomen Lapista ja viety ainakin Japaniin hyvin kalliiseen hintaan.
Indonesialaisen sivettikissan syömistä ja ulostamista kahvin pavuista valmistetaan maailman kalleinta kahvia, jonka kuppihinta on noin 24 euroa.
Kultahitaleilla ja vlkoisella tryffelillä ryyditetty juustovoileipä maksaa 152 euroa. Sitä sai ennen Somersetissa, Britanniassa mutta tämä kallis juustovoileipä on poistunut ravintolan listalta.
Valkoista tryffelisientä sisältävä bagel -rinkeli maksaa 800 euroa. Herkkua myydään New Yorkissa.
Näihin ruokiin ei olekaan ihan tavallisella pulliaisella varaa! Yksi yleisimmistä kalliista ruoista on kuitenkin yllättävä: pallokala eli japaniksi fugu. Se on perinteinen japanilainen herkku. Jotkut tämän erikoisen näköisen kalan ososita ovat erittäin myrkyllisiä, ja sitä saavatkin tarjoilla vain erityiskoulutuksen saaneet ja lisenssin omaavat kokit. Euroopassa fugun myynti on kiellettyä, mutta Japanin ohella sitä voi saada Etelä-Koressa ja USA:ssa. Pieni fugu-ateria voi maksaa Tokiossa jopa 95 euroa!