Miksi terveellinen ruokailu on niin tärkeää?

ruoka

Koulu ja laitosruuasta väännettäessä, monelle saattaa tulla mieleen, että onko sen nyt niin väliä mitä lapset tai vanhukset päivän aikaan syövät? Kunhan saavat vatsansa täyteen? Asia ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen sillä ruuan laadulla ja monipuolisuudella on valtavan suuri merkitys.

Ruuan merkitys kasvussa ja kehityksessä

Esimerkiksi kasvavilla lapsilla ja nuorilla nautittava ruoka vaikuttaa todella moneen asiaan, kuten vaikkapa sydän-ja verisuoniterveyteen nyt ja tulevaisuudessa, painonkehitykseen tai riskiin sairastua eri sairauksiiin lapsuudessa tai myöhemmällä iällä. Ruoka ei ole siis vain vatsan täytettä, vaan se minkälaista ja miten monipuolista ravintoa nautitaan, vaikuttaa parhaassa tapauksessa lapsen loppuelämään ja sen laatuun. Siksi koulu-tai päiväkotiruuassa säästäminen, onkin vain ongelmien siirtämistä tulevaisuuteen, sillä siellä pahimmassa tapauksessa odottaa suuret terveydenhuoltokulut, jotka osaltaan myös kuormittavat jo nyt kovilla olevaa terveydenhuoltojärjestelmää. Olisikin ensiarvoisen tärkeää taata kasvaville lapsille ja nuorille laadukas laitosruokailu ja terve tulevaisuus.

Ravintotietous

Nykyään terveellisestä ruokavaliosta ja kaikkeen siihen liittyvästä puhutaan todella paljon niin mediassa kuin koulujen opitunneillakin, mutta silti eräs huolestuttava seikka on nostanut päätään. Nuorten napostelu ja kaloririkkaat välipalat, kuten esimerkiksi energiajuomat ovat tulleet vuosi vuodelta suositummiksi ja onkin todella yleistä, että näillä halutaan korvata päivän muut ateriat. Ongelmana kyseisissä tuotteissa on se, että niissä on valtava määrä kaloreita mutta ei juuri lainkaan ravinto-tai hivenaineita. Kyseisten välipalojen suosio alkaa jo nykyään näkyä myös hammaslääkärin vastaanotolla, jossa on huomattu että Suomen nuorison hampaissa on tapahtunut selkeä huonontuminen aiempaan verrattuna.

Mikä ratkaisuksi?

Mikä siis olisi ratkaisu tähän ongelmaan, jossa vastakkain ovat lasten ja nuorten omat mieltymykset, kouluruuan hinta ja siinä säästäminen sekä koti-ja mediakasvatus. Ehkäpä vanhempien tulisi tiukentaa otettaan asian suhteen ja ottaa enemmän vastuuta oman jälikasvunsa ruokailun laadusta ja säännöllisyydestä. Olisiko mahdollista että ruokailua tai sen puutteita ajateltaisiin jatkossa samankaltaisena terveysriskinä kuin tupakointia tai alkoholinkäyttöä.