Onko lautasmalli oikeaoppinen?

Lautasmalli on tuttu varmaan jokaiselle suomalaiselle, sillä sitä on hehkutettu kouluissa sekä työpaikoilla. Lautasmallin avulla henkilö voi koostaa lautasensa oikein. Lautasmallin avulla henkilö saa myös sopivassa suhteessa ravintoaineita sekä energiaa.

Lautasmallin perusteena on se, että puolet lautasesta täytetään kasviksilla, joita voivat olla salaatti, erilaiset raasteet sekä lämpimät kasvikset. Neljännes lautasesta täytetään perunalla ja tämän voi korvata myös pastalla, riisillä, mutta näiden tulisi mielellään olla täysjyvää, jotta niistä saisi tarpeeksi kuituja. Toinen neljännes lautasesta täytetään sitten puolestaan lihalla, kalalla, kananmunalla tai jos henkilö on kasvissyöjä, voi tämä osa sisältää siemeniä, palkokasveja tai pähkinöitä. Tämän osan tarkoituksena on taata riittävä proteiinin saanti.

Ruokajuomaksi suositellaan puolestaan rasvatonta maitoa, piimää tai vettä ja lisäksi palanen täysjyväleipää, jossa on kasvimargariinia. Jälkiruoaksi voi nauttia sitten hedelmiä tai marjoja. Mutta onko tämä oiikeaoppista ja terveellistä? Lautasmallia on kritisoitu sen sisältämien ainesosien vuoksi, varsinkin maito, leipä sekä kasvismargariini. Ovatko nämä tarpeellisia? Näiden kanssa varsinkin suurin osa lautasmallin mukaisesta ravinnosta tulee hiilihydraateista. Lisäksi maidon haitoista ja hyödyistä on myös kiistelty sekä kasvismargariinin terveellisyydestä. Sen jälkeen, kun kasvismargariini on tullut suomalaisten ruokavalioon, on myös erilaiset veri- sydänsuonisairaudet lisääntyneet. Onko tämä siis pelkästään ruokateollisuuden myyntikikka?

lautasmalli1

Oli sitten oikeaoppista tai ei, ennen kaikkea lautasmallin tavoitteena on näyttää, kuinka paljon eri aineksia annoksessa tulisi olla, jotta se olisi edes jokseenkin terveellinen sekä ravitseva. Tällainen ajattelutapa on esimerkiksi valitettavasti Amerikkalaisilla lapsilla ainakin hukassa, joiden lounas koostuu usein pitsasta ja viereen tungetuista sipseistä. Sama koskee myös Amerikkalaisia vanhempia, jotka ovat usein myös ylipainoisia, sillä he eivät yksinkertaisesti ymmärrä ruokien energiasisältöjä. Voidaankin siis varmaan todeta, että suomalaiset kyllä varmasti tietätävät, miten tulisi syödä oikein. Ja jos aikuiset osaavat lautasmallin, siirtyy se aikuisten kautta myös lapsille. Tämän vuoksi lautasmallia hehkutetaan niin kouluissa sekä työpaikoilla. Lautasmalli on hyvä viittellinen ohje siihen, mitä henkilön kannattaa syödä, jotta ruoasta saisi tarvittavat ainesosat, kuten vitamiinit ja hivenaineet, joista suomalaisillakin voi olla puutoksia. Purkista otettu vitamiini ei ole kuitenkaan yhtä hyvä, kuin luonnollisesti ruoasta saatu.