Tässä postauksessa kerron mielipiteitäni ruoasta vanhustenhuollossa. Vanhusten hoitopaikkoja on monenlaisia. Suomesta löytyy laitosmaisia vanhainkoteja, jossa ruokalat ovat myös laitosmaisia. Tietenkin nämä laitosmaiset hoitopaikat, ovat isoja ja niissä valmistetaan paljon ruokaa kerralla. On myös olemassa todella mukavia kodinomaisia vanhainkoteja, jossa asustaa vähemmän porukkaa. Siellä on taas saatavilla enemmän kodinomaisesti valmistettua ruokaa, joka laadultaan on hieman parempaa kuin isoissa laitosruokaloissa valmistettu. Onko… Read more →
Kuntaruokailu on monen työntekijän pelastus
Kuntaruokailun piirissä eivät ole ainoastaan vain koulujen oppilaat ja sairaalapotilaat, vaan monet työntekijät nauttivat mielellään niin ikään päivittäisen ruokansa työpaikkansa ruokalassa. Tämä asia säästää monelle aikaa ja vaivaa, kun voi maksua vastaan vain kävellä työpaikan ruokasaliin ja nauttia monipuolisen aterian, joka sisältää tasapainoisesti hiilihydraattia, proteiinia sekä tyydyttynyttä rasvaa. Monipuolisella lounaalla saa niin ikään seurattua päivittäistä lautasmallia, jossa yksi neljäsosa on… Read more →
Ruoka ja hyvinvointi
Ruoka voi olla myös tervehdyttävää sekä voimaannuttavaa ihmiselle. Tähän ei tietenkään hiottu markkinointikoneisto halua ihmisen kiinnittävän huomiota, samaan aikaan kun se markkinoi nopeutta ja kapitalismia ihmisen lautaselle. Kaikki meistä ovat kuulleet siitä miten kootaan terveellinen lautasmalli ja mitä kaikkea siihen kuuluu. Nyt emme kuitenkaan käsittele sitä, vaan haluamme kertoa siitä kuinka ruoka voi parhaimmillaan parantaa jo olemassaolevia sairauksia tai estää… Read more →

Hyönteiset – proteiinipommi
Maailmalla on ollut jo jonkin aikaa menossa todellinen hyönteisruokabuumi. Nyt se on vihdoin saapunut myös Suomeen ja yllättävää kyllä muutamiin kouluihin. Kouluissa tämä on kylläkin täysin kokeiluasteella, sillä Eviran täytyy ensin hyväksyä hyönteiset syömäkelpoisiksi elintarvikkeiksi. Yksi kouluista joka on rohkeasti lähtenyt mukaan tähän hyönteiskokeiluun on Kirkkoharjun koulukeskus Kirkkonummella. Pientä varauksellisuutta koulun keittäjillä hyönteisruokaan on, mutta mukaan kokeiluun on kuitenkin lähdetty avoimin… Read more →
Kotimaisuus ennen kaikkea
Kouluruokailu on sellainen asia, josta olemmekin jo täällä blogimme puolella puhuneetkin. Kouluruokailu on meille ainutlaatuinen etu, sillä muualla maailmassa kouluruokailua ei välttämättä edes tunneta. Se ei siis ole itsestäänselvyys vaikka se saattaa joskus siltä tuntuakin. Se on meille suomalaisille siis aihe, josta voimme olla ylpeitä ja tämän vuoksi meidän tulee pitää siitä myös hyvää huolta. Kouluruoka opettaa lapsia arvostamaan suomalaista… Read more →
Suomen parasta kouluruokaa
Suomalainen kouluruokakulttuuri on ihan jopa maailmanlaajuisestikin poikkeuksellinen yhteiskunnan kustantama ja järjestämä etu, jota harvat ennen edes ajattelivat tai arvostivat. Itsekin tunnustan kuuluneeni tähän sakkiin ja muistankin, miten kouluaikoina kouluruoka ei oikein minulle maistunut – paitsi tietenkin niinä torstaina, kun hernesopan jälkiruuaksi oli pannukakkua ja kermavaahtoa ja niinä perjantaina, kun itse sai koota lautaselleen tortillan ainekset. Vasta nyt vanhempana ja ulkomailla… Read more →

Yleisin laitosruoka
Yleisin laitoskeittiöissä käytetty raaka-aine on varmaankin perunan ohella pasta. Raaka-aineena pasta on halpa ja todella monipuolinen, joka tekeekin siitä oivallisen valinnan pienen budjetin ruokailuun. Ongelmaksi pastan kohdalla nousee kuitenkin se, että sen ravintoarvot ovat hyvin vähäiset. Pastaruuat täyttävät kyllä hyvin vatsan, mutta niiden terveellisyys onkin sitten toinen juttu. Asiasta käydään aika ajoin keskustelua, mutta on erittäin ymmärrettävää että jos käytössä… Read more →

Valtion ravitsemusneuvottelukunta
Suomessa toimii Valtion ravitsemusneuvottelukunta, joka omalta osaltaan on ollut opastamassa ja seuraamassa Suomalaisten ravitsemus ja terveydentilaa. Neuvottelukunta tekee tärkeää työtä, joka vaikuttaa meidän monen arkeen, vaikka emme juurikaan kuule tai näe heitä. Heidän ansioitaan on kuitenkin useat terveyttä edistäneet muutokset niin elintarvikkeiden, kuin esimerkiksi laitosruokailunkin suhteen. Toiminnan alkaessa vuonna 1954 oli tavoitteena korjata Suomalaisten ravinnon puutoksia, kuten esimerkiksi lisäämällä A-… Read more →

Miksi terveellinen ruokailu on niin tärkeää?
Koulu ja laitosruuasta väännettäessä, monelle saattaa tulla mieleen, että onko sen nyt niin väliä mitä lapset tai vanhukset päivän aikaan syövät? Kunhan saavat vatsansa täyteen? Asia ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen sillä ruuan laadulla ja monipuolisuudella on valtavan suuri merkitys. Ruuan merkitys kasvussa ja kehityksessä Esimerkiksi kasvavilla lapsilla ja nuorilla nautittava ruoka vaikuttaa todella moneen asiaan, kuten vaikkapa sydän-ja verisuoniterveyteen… Read more →

Oikean ruokavalion metsästys
Monilla ihmisillä on paljon mielipiteitä laitosruokailusta, samoin kuin muitten ihmisten ruokailutavoista, mutta kuitenkaan ei osata vastata siihen kysymykseen, että mikä sitten olisi oikeanlainen ruokavalio? Miten pystyisimme laitosruokailussa varmistamaan kaikki ravintoaineet, ja kaiken tarpeellisen. On sairaaloille, kouluille, ja muille laitoksille suuri vastuu, tehdä ruokaa ihmisille, joiden pitäisi ruoan avulla pystyä voimaan mahdollisimman hyvin. Etenkin potilaat, jotka ovat sairaalassa pitkän aikaa,… Read more →