Rautaa lautaselle

Rauta on ihmiskeholle uskomattoman tärkeä hivenaine. Se auttaa kuljettamaan happea, tuottamaan energiaa ja ylläpitämään immuunijärjestelmän terveyttä. Mutta mitä rauta tarkalleen ottaen tekee kehossa? Kuinka voit varmistaa, että saat tarpeeksi rautaa? Ja milloin kannattaa harkita rautalisän ottamista? Katsotaanpa tätä tärkeää mineraalia lähemmin.

Mitä rauta tekee kehossa?

Rauta on välttämätön kehomme toimimiselle. Sillä on ratkaiseva rooli hapen kuljettamisessa keuhkoistamme muihin soluihimme, mikä auttaa meitä tuottamaan energiaa ja pysymään terveinä. Rauta auttaa myös pitämään immuunijärjestelmämme vahvana auttamalla tuottamaan valkosoluja ja vasta-aineita, jotka taistelevat infektioita ja sairauksia vastaan. Ilman riittäviä määriä rautaa ruokavaliossamme siitä voi helposti tulla puutos, joka aiheuttaa erilaisia sivuvaikutuksia.

Raudanpuutteen oireet

Raudanpuutteen yleisin oire on väsymys tai uupumus, joka johtuu koko kehon alentuneesta happipitoisuudesta. Muita oireita ovat kalpea iho, hauraat kynnet, hiustenlähtö, huimaus, päänsärky, kylmät kädet tai jalat, levottomat jalat -oireyhtymä (RLS), keskittymisvaikeudet, ärtyneisyys tai masennus. Jos sinulla on jokin näistä oireista, saattaa olla aika tarkistaa rautatasosi lääkärin toimesta.

Perusteellisesta terveystarkastuksesta voi joutua yksityisellä puolella maksamaan melko paljonkin. Mikäli tarvitset rahoitusta, mikset kokeilisi onneasi lotossa: https://lottonumerot.io/

Rautapitoisia ruokia

Rautaa löytyy luonnollisesti monista elintarvikkeista, kuten punaisesta lihasta (erityisesti naudanmaksasta), siipikarjasta, kananmunista, kalasta (mukaan lukien tonnikala ja sardiinit), ostereista ja simpukoista, tummista lehtivihreistä (kuten pinaatista) ja pavuista (erityisesti soijapavuista). Myös linssit, kuivatut hedelmät (kuten rusinat ja aprikoosit), pähkinät (erityisesti cashewpähkinät), täysjyvätuotteet (kuten kvinoa tai bulgur-vehnä), jotkut aamiaismurot ja maapähkinävoi pitävät sisällään rautaa. Näissä ravintolähteissä olevan raudan määrä voi kuitenkin vaihdella tuotteesta riippuen suuresti, joten on tärkeää seurata saantiasi tarkasti, jos yrität lisätä tämän välttämättömän kivennäisaineen päivittäistä saantia. Rautalisän ottaminen voi olla hyödyllistä myös joillekin ihmisille, jotka eivät pysty saamaan tarpeeksi ruokavaliollaan yksin.

Milloin ottaa rautalisää?

Sinun tulee aina neuvotella lääkärisi kanssa ennen uusien lisäravinteiden aloittamista, koska ne voivat olla haitallisia muiden lääkkeiden kanssa tai niillä voi olla sivuvaikutuksia, jos niitä otetaan väärin. Jos sinulla on kuitenkin diagnosoitu anemia tai jokin muu sairaus, joka aiheuttaa alhaisia hemoglobiinipitoisuuksia, lääkärisi voi suositella päivittäisen monivitamiini- tai rautavalmisteen ottamista. Sen tulisi sisältää rautaa 100 % suositellusta päivittäisestä määrästä mahdollisten muiden kivennäisaineiden, kuten kalsiumin ja magnesiumin, kanssa.

Sen lisäksi että rautavalmiste auttaa hoitamaan anemiaa tai matalaa hemoglobiinitasoa, päivittäinen annos voi myös auttaa vähentämään unenpuutteeseen tai rasittavaan harjoitteluun liittyvää väsymystä sekä parantamaan yleistä hyvinvointia tarjoamalla välttämättömiä ravintoaineita, joita ei löydy pelkästään ruoasta.

Rauta on ihmiselle välttämätön hivenaine

Rauta auttaa kuljettamaan happea ympäri kehoa energiantuotantoon ja immuunijärjestelmän terveyteen – joten on tärkeää varmistaa, että saamme kaikki riittävästi ruokavaliostamme tai tarvittaessa lisäravinteista! jos sinulla on matalaan hemoglobiinitasoon liittyviä oireita, kuten väsymystä tai hengenahdistusta; keskustele lääkärisi kanssa pitoisuuksien testaamisesta ja harkitse enemmän tätä elintärkeää kivennäisainetta sisältävien ravintolähteiden lisäämistä aterioihin. Kuten aina, tarkista lääkäriltäsi ennen kuin aloitat uuden lisäravinteen!