Ruoka Suomen vankiloissa ja vanhustenhuollossa

suomi vankila ruoka

Suomen vankiloiden ruuasta kuulee usein kriittiä, mutta useimmiten niin päin, että koetaan vangeilla olevan liian hyvät ruuat, verrattuna esimerkiksi suomen vanhusten huoltoon, kouluihin tai päiväkoteihin verrattuna. Onko asia todellakin näin, vai onko tämä paljolti urbaani legendaa, joka on saanut niin sanotusti siivet alleen?

Media tekee tasaisin väliajoin asiasta juttuja ja pyrkii vertailemaan annosten hintaa ja raaka-aineiden tasoa. Näissä selvityksissä onkin tullut esille se että päivittäinen ruoka vangeille tulee kallimmaksi, kuin esimerkiksi lasten tai vanhusten ruokailu, kouluissa tai vanhainkodeissa. Asiaa on yritetty selittää sillä, että suurin osa suomen vangeista on aikuisia miehiä, joiden ruuan kulutus luonnollisesti päivän aikana on huomattavasti suurempi, kuin toisten vertailussa olevien ryhmien.

Asia on herättänyt suhteellisen paljon närää ja jonkinasteista protestointiakin, varsinkin kun samaan aikaan on tullut esille, todella laajamittaisia puutteita vanhusten ruokahuollossa eri laitoksissa. Näissä erinäisissä vanhainkodeissa, on huomattu vanhusten potevan jopa aliravitsemusta, sekä hoitajien ajanpuutteen ruokailussa että ruuan ravintoköyhyyden takia.

Mikä olisi sitten oikea ratkaisu tilanteeseen? Yksi ongelma joka taas nousee esiin tässäkin asiassa, on se että hoitajia ei kerta kaikkiaan ole tarpeeksi vanhusten lukumäärää kohden. Se että todella monet vanhuksista ovat ns.autettavia ruokailun suhteen , sitoo paljon aikaa ja työvoimaa. Mielestäni ainakin ruokailujen ajaksi vanhainkoteihin tulisi palkata lisäapua, joka auttaisi siinä että jokainen laitoksessa oleva vanhus saa tarpeeksi syödäkseen ja voisi käyttää siihen tarvitsemansa ajan.

Vangit pystyvät ruokailemaan itsenäisesti ja ilman apua, joten liikenisikö sieltä päästä apuvoimia tai pystyttäisiinko sieltä irrottamaan työtunteja vanhustenhuoltoon? Seuraava kysymys onkin, miten suuri turvallisuusriski se olisi, jos vankiloiden henkilökuntaa vähennettäisiin entisestään?

Jonkinlainen ratkaisu tähän täytyy löytää, se on selvä asia. Mutta se, kuka ja miten sen asian ratkaisee, onkin kokonaan toinen juttu.