Sairaalaruoka on aihe, joka puhuttaa. Onhan kyseessä ruoka, jota tarjotaan potilaille. Potilaille, jotka ovat sairaita, ja joiden pitäisi parantua. Ruoka on suuressa määrin osallisena parantumisesssa. Joidenkin vaihtoehtoisen lääketieteen asiantuntijoiden mukaan, ruoka vaikuttaa parantuimseen jopa enemmän, kuin lääkkeet. Yksi lempisanonnoistani on “Olet mitä syöt”, sillä se on totta. Ruoka, ja sen sisältämät ravintoaineet – tai vaihtoehtoisesti niiden puute, syömässäsi ruoassa, vaikuttavat enemmän kuin uskotkaan. Jotta pysyisit terveenä, ovat nämä mikroravinteet, eli vitamiinit ja kivennäisaineet ehdottoman tärkeitä hyvinvoinnillesi. Sen takia olisi tärkeää, että sairaalaruokaan keskityttäisiin paljon entistä enemmän. Ruoan suunnittelussa pitäisi muistaa, että ruoalla yritetään parantaa sairautta, ei ruokkia sairautta. Voit lukea halutessasi HUS:n potilasruoasta täällä.
Monissa sairaaloissa tarjotaan hyvin ravintoköyhää ruokaa, kuten valkoista pullaleipää, voita, ja sokerillisia jogurtteja. Mikään edellämainituista ei ole hyväksi ihmiselle, etenkään sairaalle ihmiselle. Sairaalaruoan tulisi olla ravitsevaa, ja sisältää paljon vitamiineja. Kasvisten ja hedelmien osuutta tulisi kasvattaa ruoassa paljon, sillä ne ovat avain terveeseen kehoon. Sen sijaan runsassokerisia – ja runsasrasvaisia ruokia ei pitäisi sairaalassa olla tarjolla ollenkaan, sillä sellainen ruoka ei tee sairaalle keholle mitään hyvää. Sairaana pitäisi nimenomaan keskittyä siihen, että parantuminen helpottuu ruoan avulla, eikä yrittää tehdä keholle lisää ongelmia sillä, että syö huonolaatuista ruokaa. Tämä ei päde vain sairaaloihin, vaan myös kotona kipeänä ollessasi paranet paljon nopeammin, jos syöt ravinnerikasta ruokaa jäätelön ja karkkien sijaan. Totta kai pääasia pitäisi olla sairauksien ehkäisy, jolloin keskitytään syömään terveellisesti arjessa, että ei tultaisi sairaiksi. Ihmiset, jotka noudattavat terveellistä ruokavaliota, ja omaavat muutenkin terveelliset elämäntavat, ovat paljon vähemmän kipeänä kuin he, jotka syövät epäterveellisesti.