Suurkeittiössä työskentely

Tänään ajattelimme hieman avata aihetta, millaista on työskennellä suurtalouskeittiössä. Mitkä ovat työn parhaita puolia, ja mitkä huonoja, kuinka paljon ruoista valmistetaan itse, ja mitkä tulevat suoraan elintarviketehtaista? Nämä ovat kysymyksiä, jotka varmasti askarruttavat suurtalouskeittiössä työskentelystä haaveilevaa.

kokki1

Koulutus

Useimmat keittiössä työskentelevistä ovat luonnollisesti ammatiltaan kokkeja. Kokiksi on mahdollista opiskella joka puolella Suomea ammattioppilaitoksissa. Ennen kokkeja valmistui kahdenlaisia: suurtalouskokkeja, ja ravintolakokkeja. Muutama vuosi sitten kyseinen lajittelu on kuitenkin poistettu kokonaan käytöstä, ja kaikki opiskelijat valmistuvat ravintolakokeiksi. Heillä on valmiudet työskennellä niin suurkeittiössä, kuin ravintolakiettiössäkin. Kokkien lisäksi suurkeittiöön tarvitaan erilaisia ravintolatyöntekijöitä, esimerkiksi leipureita, ja keittiöapulaisia. Keittiössä kokit toimivat eri nimikkeillä, useimmiten keittiössä on kylmäköitä, sekä keittäjiä.

Suurkeittiössä työskentely

Suurkeittiössä työskentely vaatii vahvaa organisointikykyä, sekä kykyä toimia yhdessä tiimin kanssa. Täytyy siis olla vahva tiimipelaaja, mutta samalla myös pystyä työskentelemään itsenäisesti, jotta kaikki tulee tehtyä ajallaan. Suurtalouskokin pitää tietää raaka-aineista, ja elintarvikkeista paljon. Lisäksi stressinsietokyky tulee olla hyvä, ja pitää olla valmis tekemään vuorotyötä, jossa vuorot vaihtelevat joskus suurestikin.

Keittiössä on yleensä yksi pääkokki, joka organisoi, kuka tekee mitäkin. Muut yrittävät saada kaiken valmiiksi ajallaan, yhdessä tiiminä toimien. Jos yksi saa valmiiksi tehtävänsä aiemmin, täytyy auttaa muita. Keittiössä on oltava siisti, ja hygieniataso on pystyttävä pitämään korkealla. Lisäksi hyvät sosiaaliset taidot ovat eduksi keittiössä työskenteleville, sillä pitää pystyä kommunikoimaan toisten työntekijöiden kanssa, joita saattaa keittiössä olla kymmeniä. Lisäksi joissain työpaikoissa, kuten esimerkiksi koulun keittiössä työskennellessä, ollaan läheisessä yhteydessä oppilaisiin, joten silloin täytyy olla ystävällinen, ja sosiaalinen persoona. Jos kiinnostuit, lue lisää kokin ammatista täällä. Voit löytää tulevia kolutuksia esimerkiksi täällä.