Vegaanihaaste

Uuden vuoden myötä tulevat myös uuden vuoden lupaukset. Monet ihmiset päättävät laihduttaa, matkustella enemmän tai säästää rahaa. Mitä jos tällä kertaa lupaisit jotakin sellaista, joka voisi sekä parantaa terveyttäsi, että auttaa ympäristöä ja pelastaa eläinten henkiä? Jos jokin näistä aiheista on lähellä sydäntäsi, sinun kannattaa harkita Vegaanihaastetta – eli syödä enemmän kasvisruokaa tammikuun ajan.

Kasvisruoan syömisen terveyshyödyt

Jos harkitset Vegaanihaasteen suorittamista tai jopa vain syömäsi lihan määrän vähentämistä, ilahdut varmasti kuullessasi että kasvisruokavaliolla on todellisia terveyshyötyjä.

Kasvisten syönti on tutkimuksissa yhdistetty pienempään riskiin sairastua sydänsairauksiin, korkeaan verenpaineeseen, diabetekseen ja tiettyihin syöpiin. Itse asiassa JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että kasvisruokavaliota syöneillä ihmisillä oli 12% pienempi riski kuolla kaikista syistä kuuden vuoden aikana kuin niillä, jotka eivät syöneet kasvisruokaa. Eikä siinä vielä kaikki – kasvisruokavalioiden on myös osoitettu parantavan suoliston terveyttä, parantavan kolesterolitasoja ja auttavan painonpudotuksessa.

On tietenkin tärkeää varmistaa, että saat edelleen kaikki kehosi tarvitsemat ravintoaineet jättäessäsi lihan pois. Kehosi tulee saada riittävästi proteiinia, rautaa, kalsiumia, B12-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja. Onneksi näiden ravintoaineiden kasviperäisiä lähteitä on runsaasti.

Kasviperäisistä aineksista saa valmistettua myös kaikenlaisia terveellisiä herkkuja, joita voi nauttia vaikkapa korttipelin lomassa. Miksi et vegaanireseptien opettelun ohella opettelisi myös ristiseiska korttipeli säännöt?

Kasvisruoan syömisen etiikka

Sen lisäksi, että kasvisruoka on hyväksi terveydelle, se on myös hyväksi planeetalle. Tuotantoeläinten kasvatuksen ala on vastuussa valtavasta määrästä kasvihuonekaasupäästöjä – enemmän kuin koko kuljetusala yhteensä. Lisäksi tuotantoeläinten kasvatus on johtava metsäkadon, vedenkulutuksen ja veden saastumisen aiheuttaja. Jos kaikki ryhtyisivät kasvissyöjäksi vain kuukaudeksi, se vastaisi 16 miljoonan auton poistamista tieltä kokonaiseksi vuodeksi. Se on aika iso vaikutus!

Ympäristö ei ole ainoa, joka kärsii eläintuotannon vuoksi. Ruokaa varten kasvatetut eläimet kärsivät ahtaista tiloista, auringonvalon ja raittiin ilmasta puuttumisesta sekä rutiininomaisesta julmuudesta, kuten hännän tai sarvien typistämisestä ilman kipulääkkeitä. Jos välität eläimistä ja haluat tehdä jotain auttaakseen niitä elämään parempaa elämää, kasvisvaihtoehtojen valitseminen on hyvä tapa aloittaa.

Kuinka lisätä vihanneksia ruokavalioosi

Jos aiot kokeilla Vegaanihaastetta, mutta et tiedä mistä aloittaa, älä huoli – se on helpompaa kuin uskotkaan. Tässä muutamia vinkkejä:

  • Aloita korvaamalla liha vihanneksilla suosikkiresepteissäsi. Jos esimerkiksi rakastat tacoja, kokeile tehdä niitä mustista papuista naudanjauhelihan sijaan.
  • Täytä jääkaappisi ja ruokakomerosi runsaalla terveellisillä välipaloilla, kuten porkkanoilla ja selleritangoilla, pähkinäsekoituksilla, hedelmillä ja täysjyväkekseillä.
  • Varmista, että saat tarpeeksi proteiinia lisäämällä ruokavalioosi papuja, linssejä, tofua, tempehiä, pähkinöitä ja siemeniä.
  • Hanki omega-3-rasvahappoja syömällä runsaasti tummia lehtivihanneksia ja chia-siemeniä.
  • Juo paljon vettä ja syö runsaasti kuitupitoista ruokaa pitääksesi suolistosi toiminnan säännöllisenä.
  • Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä – nauti! Uusien ruokien kokeileminen on hauskaa, joten muista kokeilla erilaisia reseptejä ja ainesosia.

Vegaanihaaste on loistava tapa aloittaa vuosi syömällä terveellisemmin, kokeilemalla uusia ruokia ja auttamalla ympäristöä samanaikaisesti. Joten miksi et kokeilisi? Voit yllättyä siitä, kuinka helppoa (ja herkullista) kasvisruoka onkaan!