Yleisin laitosruoka

macaroni

Yleisin laitoskeittiöissä käytetty raaka-aine on varmaankin perunan ohella pasta. Raaka-aineena pasta on halpa ja todella monipuolinen, joka tekeekin siitä oivallisen valinnan pienen budjetin ruokailuun. Ongelmaksi pastan kohdalla nousee kuitenkin se, että sen ravintoarvot ovat hyvin vähäiset. Pastaruuat täyttävät kyllä hyvin vatsan, mutta niiden terveellisyys onkin sitten toinen juttu.

Asiasta käydään aika ajoin keskustelua, mutta on erittäin ymmärrettävää että jos käytössä on todella minimalistinen budjetti ja sillä täytyy loihtia suurelle joukolle täyttävää ruokaa, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä pastan viitoittamalle tielle. Yleinen hintataso laitosruuassa onkin vain  0,75-1,10€.

Toinen asia mikä varmasti selittää pastaruokien suosion laitosruokailussa on se, että moni lapsi ja nuori syövät pastaruokia suhteellisen mielellään. Pastasta on myös loihdittavissa todella monenlaisia erilaisia ruokia, joten sen monikäyttöisyyskin puoltaa sen käyttöä laitoskeittiöissä.

Jotain kertoo sekin, että suosituin kouluruoka on makaroonilaatikko ja se onkin pitänyt ykkössijansa vuosi vuoden jälkeen. Vaikka kyseinen ruoka onkin säilyttänyt suosionsa vuosi vuoden jälkeen, olisi silti hyvä miettiä onko se kuitenkaan paras vaihtoehto ruokkia Suomen lapset, nuoret, vanhukset, vammaiset ja vangit? Kuitenkin ruualla on muitakin tärkeitä tehtäviä kuin vain täyttää vatsa. Valitettavan monella koulu-tai päiväkotiruoka saattaa olla se ainoa lämminruoka päivässä ja siksi olisikin ensiarvoisen tärkeä että ruoka olisi myös ravitsevaa. Jos ruoka on jatkuvasti ravintoarvoiltaan köyhää on vaarana kasvun keskeytyminen ja jopa sairastuminen.

Nautitaan siis ruuasta, ei nirsoilla, mutta muistetaan myös sen pääasiallinen tehtävä kasvun ja kehityksen tukijana.